Organik Yemler

Ülkemizde beklemeli deniz avlarında kullanılan organik yemler canlı, dondurulmuş veya tuzlanmış şekillerde satılırlar. Doğaldır ki canlı olarak kullanılan yem diğerlerine oranla çok daha verimli bir av yapmamıza olanak sağlayacaktır, ancak dondurulmuş veya tuzlanmış olan yem de yemsiz kalmaktan çok daha iyidir. 

  SÜLÜNEZ  
Sülünez, kumluk deniz tabanında kumun içerisinde yaşayan ince uzun midye cinsi bir deniz kabuklusudur. Her türlü dip ve orta su balığı avında kullanılabilir. Kabuğun içindeki kısım avın ve iğnenin büyüklüğüne göre bütün olarak ya da kesilerek takılır. Dondurulmuş olarak sayısız defa kullandığım bu yem , canlı olarak elde edilebilirse çok daha fazla iş yapar. 

    MAMUN     
Mamun, küçük bir karidesi andıran ancak daha tombul ve hareketli olan ve topraklı deniz tabanındaki oyuklarda yaşayan bir canlıdır. Öldükten sonra yumuşayıp kendini saldığından dolayı özellikle surf takımlar ile yapılan avlarda dondurulmuş olarak kullanmak zordur, özellikle dip balıklarının avında çok iyi sonuçlar verir.

   KARİDES   
Ülkemizde bol ve çeşitli miktarda bulunan bu canlı, "çimçim"den "jumbo"ya kadar çeşitli boylarda olup hem tüketim hem de balık avı için kullanılmaktadır. Bulunabilirliği açısından en sevdiğim yemlerden bir tanesi olup gündüz kabuğu soyularak gece ise kabuğuyla kullanılır. Çoğu balıkta gayet iyi sonuçlar verir.

  TEKTEK (TEKE)   
Tektek (teke), karidese benzeyen yarısaydam bir canlıdır ve sığ liman içlerinde ve otluk bölgelerde yaşar. Narin bir yem olduğundan harami balıklar tarafından kolay parçalansa da, olta balıkçılarınca irili ufaklı birçok balık avı için kullanılan bir yemdir. Tüm organik yemler gibi, canlı olarak kullanıldığında verimi kat kat artar. 

   YENGEÇ   
Küçük yengeçler, en başta çipura ve karagöz olmak üzere , kabuğunu kırabilecek sertlikte damağa sahip balıklar için mükemmel bir yemdir. Yengeç , toplandıktan veya canlı olarak yemciden satın alındıktan sonra ıslak talaş dolu bir kapta yaklaşık bir hafta kadar canlı tutulabilir.  

 KALAMAR / SÜBYE 
Kalamar / sübye, özellikle harami balıkların çok sayıda olduğu avlaklarda kullanılan yemlerdir. Sert yapılarından dolayı küçük balıklar bu yemleri parçalayamazlar. Genellikle kol ve kafa kısımları yem yapılır. Her balık bu yeme hemen ilgi göstermeyecektir bu yüzden sabırlı olmak gereklidir.

  MADYA  
Denizin içindeki kayaların üzerinde yaşayan kabuklu bir canlıdır. Kabuğu kırılarak içindeki etli kısmı kullanılır. Sert bir eti vardır ve küçük balıklar tarafından kolayca iğneden çıkarılamaz, bu yüzden harami balıkların bol olduğu avlaklarda kullanılabilir. Çipura, mercan gibi balıkların avında verimli olur. 

  BORU KURDU  
Salgıladığı sıvı ile yaptığı çamurdan bir borunun içinde yaşayan bir cins kurttur. Her tür balığın avında kullanılabilen bir yem olmasına karşın yapısı gereği çabuk dağılması bir handikaptır. Bulunabildiği bölgeler açısından en çok rağbet gören ve kullanılan yem olduğu söylenebilir.

Tüm bu organik yemler dışında ekmek, tavuk göğsü, tavuk ciğeri, çeşitli balıklar (Sardalya vb.) da yem olarak kullanılabilir. Bulunduğumuz avlağın yapısı, kullandığımız olta / teknik ve avlakta bulunan balık türleri göz önünde bulunarak yem seçimi yapılmalıdır.



0 yorum :